"NADZORCA.:
Najważniejszy jest obraz znajdujący się w głowie,
ponieważ odbije się on w rzeczywistości.
UMYSŁ.:
Jak zarobić pieniądze, żeby stworzyć w myślach właściwy szablon?
NADZORCA:
Przede wszystkim należy poruszać się ku swojemu celowi.Wówczas pieniądze pojawią się automatyczne, jako towarzyszący
atrybut. Rzeczywiście jest to tylko atrybut. Lecz należy się z nim właściwie obchodzić.
Na przykład niezamożny człowiek liczy każdy grosik przy ladzie sklepowej, stara się zaoszczędzić, wydaje bardzo mało i
wciąż żali się na wysokie ceny.Myśli człowieka skupione są na jednym: wciąż brakuje pieniędzy.Otóż ten jego mentalny szablon zostanie urzeczywistniony. Czyż mogłoby być inaczej? Przecież stoi on przed zwierciadłem.
UMYSŁ.:
Ale przecież tak czy inaczej trzeba będzie liczyć każdy grosz i oszczędzać,w przeciwnym razie nie dociągnie się do wypłaty.
NADZORCA:
Rzeczywiście, mamy tu do czynienia z paradoksem, nie wolno oszczędzać, a nieoszczędzanie jest niemożliwe. Jednak z
zamkniętego kręgu można się wyrwać, jeśli zmieni się stereotyp myślenia. W tym celu należy oderwać uwagę od zwierciadła i przekierować ją na obraz.
Biedak zauroczony patrzy, nie odrywając oczu, na odbicie,w którym widzi wciąż to samo:ma mało pieniędzy. W tym sensie
znajduje się we władzy snu, który nie zmieni się, dopóki śniący się nie przebudzi. Aby się przebudzić, należy przekierować
uwagę z odbicia na obraz: nie "jak żyję", a "jak myślę".
Należy myśleć nie o tym, że brakuje pieniędzy, tylko o tym, że one są.Przecież w portfelu zawsze coś się znajdzie.Właśnie
na tym fakcie należy się koncentrować. Pieniądze są.Nieważne ile, najważniejsze, że są.
Teraz - jeśli środków na zakup na razie nie starczy - nie żałuj tego, a po prostu przełóż zakup na później.Wiesz, że środki
niedługo się znajdą. Zaś w przypadku, jeśli podjąłeś decyzję, by wydać pieniądze na coś, uczyń to bez wahania i w żadnym
wypadku nie żałuj tego. Im bardziej będziesz skąpić, tym mniej pieniędzy do Ciebie wróci. Sam fakt "żałowania pieniędzy"
twardo skupia uwagę na tym, że ich brakuje.Dlatego też otrzymywać pieniądze należy z miłością i radością, a rozstawać się z nimi - beztrosko.
Jeśli teraz masz mało pieniędzy, niezłomnie powtarzaj, że one są, a będzie ich jeszcze więcej.W ten sposób kształtujesz
odpowiedni obraz, który stopniowo odzwierciedli się w rzeczywistości.Wkrótce odkryjesz, że strumień pieniędzy rzeczywiście wzrasta. Po jakimś czasie w ogóle przestanie Cię niepokoić kwestia gotówki, ponieważ zawsze będzie jej wystarczająco dużo.
W ten sposób stopniowo szablon myślenia przebuduje się na tyle, że będzie podobny do takiego, jak u ludzi bogatych, którzy nie zastanawiają się nad środkami.
DUSZA:
To mi się podoba! To tak, jakby biedak chwytał sam siebie za klapy i wyciągał z nędzy, jak z bagna."
Jak dla mnie ten cytat to bomba! Oddaje on sedno tego, o czym niezmiennie dyskutujemy tu na forum.
Jak przełamać te stereotypy mysleniowe, to już kwestia dużo trudniejsza.
Ale myślę, ze warto się trochę "pomęczyć", żeby zobaczyć w lustrze to, "jak myślimy" a nie "jak żyjemy"