Medytacja w ujeciu naukowym to swiadomy proces majacy na celu wprowadzenie umyslu w okreslony stan fal mozgowych
Fale beta
rytm gotowości, charakteryzuje szczególnie zwykłą codzienną aktywność, percepcję zmysłową i pracę umysłową
Fale alfa
spoczynkowy, charakterystyczny dla stanu relaksu, odprężenia, gdy leżymy z zamkniętymi oczami, przed zaśnięciem i rano po przebudzeniu. Wykorzystywany w technikach szybkiego uczenia się.
Fale theta
Fale theta są najczęściej występującymi falami mózgowymi podczas medytacji, transu, hipnozy, intensywnego marzenia, intensywnych emocji. Świadomość przy tej częstotliwości pozwala na kontrolowanie bólu fizycznego, a w skrajnych przypadkach nawet krwawienia. Dla tej częstości tok myśli staje się niespójny i zanikają związki logiczne, co wyraźnie widać na przykładzie myślenia w czasie marzeń sennych.
Wprowadzanie umyslu w stan Theta pozwala na dotarcie gleboko w nasza podswiadomosc, ktora najczesciej jest blokowana i zagluszana przez nasz umysl swiadomy
Wprowadzanie sie w stan Theta (gleboka medytacje) pozwala na:
* Zaprogramowanie naszej podswiadomosci tak aby dzialala na nasza korzysc a nie przeciw nam
* Leczenie/uzdrawiania siebie samego
* i wiele innych o ktorych nie wiem
Wprowadzanie sie w stan glebokiej medytacji jest trudne i czasochlonne, wymaga wielu miesiecy jesli nie lat praktyki
Na szczescie naukowcy opracowali zestaw spejalnych nagran dziwiekowych ktore stymuluja w sposob naturalny nasze polkule mozgowe celem ich synchronizacji a w efekcie przejscie ze stanu gamme do alpha a docelowo theta
Ta nagrania/dziweki nazywaja sie bodajze "Dzwiekami dudniacymi" stosowalem to niedawno i udalo sie za pierwszym razem wiec to jest swietne
Nastepuje pytanie po co medytujesz?
Chesz zapytac podswiadomosc co masz zrobic w konkretnej sytuacji ?
Chcesz ja zaprogramowac aby pomogla ci w osiagnieciu celu ?
Pragniesz miec wiecej energii i byc zdrowsza ?
Co do efektu stanu theta to niektorzy porownuja go ze stanem po zazyciu lekkich naroktykow
wiec jest lepsze samopoczucie, euforia i poczucie szczescia itp.
Zalezy jak daleko naczysz sie wchodzic w glab siebie a tego mozna sie nauczyc
Dla mnie to jest ciekawostka, nie traktowalem tego nigdy zbyt powaznie i nie wiem czy wizualizacja celow po dotarciu do naszej podswiadomosci cokolwiek zmienia w naszym zyciu
takze wiem ze nic nie wiem ale przynajmniej mam tego swiadomosc
ciekawe co na to moja podswiadomosc
pozdrawiam
Sukces jest tym co przyciągasz, przez to kim się stajesz...
Badź wola moja...